Winde  (     )

line

I
n mijn jeugd droomde ik over het vangen van de grote windes in het, bij mijn woonplaats gelegen, Spui.
Dagen heb ik, als jongen van een jaar of 10, met mijn glasvezel vliegenhengel van zeer zware makelij langs de oevers van dit snelstromende water gelopen, echter de meeste zonder resultaat.
Dit alles met veel te veel vragen over het vissen op, en het gedrag van, windes.
Inmiddels is het me wel gelukt om deze zeer schuwe vis met enige regelmaat en redelijke aantallen te vangen.
Het belangrijkste is dat het goed heet weer moet wezen en het liefst windstil of in ieder geval niet boven de windkracht 4, dit bevorderd het opzoeken van winde.
Een ander belangrijk ding is de zogenaamde polaroid bril, zonder dit attribuut is het bij het op zicht bevissen van winde geen makkelijke klus, het is al een drama om deze vissen met een zonnebril te zien laat staan zonder
Verder is het belangrijk dat je langzaam tot zeeeeer langzaam beweegt langs de waterkant, gelijk een slak (wat wel goed uit komt met dat hete weer).
De winde is zeer bedacht op onverwachtse bewegingen en opvallende kleding en zal direct naar dieper water afzakken om zich na een 10 minuten of zo weer te laten zien.
Windes houden zich vooral op bij obstructies, bijvoorbeeld steen stortingen waar een cm of 10 a 15 water boven staat, de vis is dan vaak op afstand al te zien.
Hou wel flink wat afstand tot de vis en besluip hem als een kat een vogel besluipt.
Ik vis het liefst met een droge vlieg, daar dit een heel mooi gezicht is om deze vaak zware vissen de vlieg te zien pakken.
Maar een nimph of zelfs een zeer klein streamertje werkt ook goed.
Het is wel zaak de vlieg zo delicaat mogelijk te presenteren waardoor de vis sneller de vlieg zal nemen dan wanneer de vlieg met een plons het water in valt.
Neemt de vis de vlieg sla dan niet meteen aan maar wacht even en zet de haak voorzichtig.
Het vechten van de winde stelt eigenlijk niet echt veel voor, de aanbeet is wat het vissen op winde zo mooi maakt.

line

Back Home.